Blog





24.01.2018 20:03

Prečo používať vlastný server ? (server versus webhosting)

serverovňa

Drvivá väčšina webových stránok na internete je umiestnená na zdieľanom webhostingu jednej z mnohých webhostingových firiem, ktoré takúto službu ponúkajú. Je to rýchly a lacný spôsob, ako svoju webovú prezentáciu dostať „medzi ľudí“ bez nutnosti byť technickým guru. Jednoduchosť však prináša so sebou niektoré obmedzenia. Tieto obmedzenia nevadia, pokiaľ si prajete byť priemerným webom s priemernými pozíciami vo vyhľadávačoch. Čo ak však do tvorby webovej aplikácie investujete nemalé prostriedky tak, aby aplikácia vynikla medzi ostatnými, priemernými? Stačí i v takom prípade stránku jednoducho nahrať na zdieľaný webhosting a nechať ju „plávať“ vlnami internetu? Odpoveď je jednoduchá a zložitá zároveň – záleží na vašich marketingových cieľoch a ochoty investovať do pohodlia užívateľov vašej webovej aplikácie.
 

Ako to celé vlastne funguje?
 

Mnohí bežní užívatelia si pod webstránkou predstavia niečo ako www.stranka.sk, to však nie je úplne presné. To, čo vkladáte do svojho vyhľadávača, nie je webová stránka, ale doménové meno, skrátene doména. Je to niečo ako tabuľka na rázcestníku, ktorá vášmu prehliadaču ukáže, kde sa v skutočnosti vaša webová aplikácia nachádza. Prehliadač sa zjednodušene spýta, kde sa obsah stránky nachádza a rázcestník (Doménový menný server – DNS) prehliadaču ukáže na server, kde aplikácia beží (ukázanie má dosť zvláštny tvar napr. 2a01:390:1:2:e1b1:2:0:d46, ale prehliadač všetkému porozumie, našťastie). Ako majiteľ takejto domény môžete tomuto DNS serveru vždy rozkázať, kam má ukazovať – to je veľmi praktické v prípade, že pripravujete novú verziu webu, alebo presúvate web k novému správcovi. Jednoducho máte na dvoch rôznych serveroch dve rôzne verzie vašej aplikácie a zo dňa na deň prehodíte výhybku. Návštevníkovi sa na druhý deň ukáže vaša novšia verzia.

Tento DNS rázcestník je vlastne samostatná aplikácia, ktorá beží na svojom vlastnom serveri. O ten server sa musí niekto starať, opravovať ho, zabezpečiť jeho pripojenie do siete. Táto služba sa volá Doménový hosting, málokedy však na ňu narazíte, pretože takmer všetci poskytovatelia ju poskytujú v rámci služby webového hostingu.
 

Čo je to vlastne ten server?


Server je počítač. Úplne rovnaký, ako váš laptop, tablet, telefón, alebo PC pod stolom. V princípe. Vyzerá inak, niečo ako zásuvka v skrini bez monitora s nejakými kontrolkami a trčia z nej káble. Ale vo vnútri to robí úplne presne to isté, ako ktorýkoľvek iný PC, ibaže to je ďaleko drahšie, spoľahlivejšie, výkonnejšie, je to umiestnené v chránenom priestore a zapojené na veľmi rýchly internet. Aspoň takto sa na to dá pozrieť z vonkajšieho pohľadu.

V skutočnosti je však server niečo ako súbor rôznych programov a aplikácií, ktoré zabezpečujú beh vašej webovej aplikácie (dokonca tie programy môžu bežať aj na viacerých počítačoch, len to zvonka nevidieť). Tieto programy zabezpečujú rôzne čiastkové úlohy, napríklad „zobrazenie“ vašej webovej aplikácie, uskladnenie množstva potrebných dát (databáza), zálohovanie dôležitých dát, úpravu obrázkov a podobne. 


Tak aký je vlastne teda ten rozdiel?


Po tento bod bolo všetko rovnaké pre vlastný server aj pre zdieľaný webhosting. Prečo je potom vlastný server dôležitý, ak aj zdieľaný hosting je vlastne server ? Odpoveď je jedno slovo – škálovateľnosť.

Nastavenie jednotlivých serverov je absolútne prispôsobené ich účelu. V prípade zdieľaného webhostingu je to zdieľať možnosť umiestniť web čo najväčšiemu počtu rôznych zákazníkov a pritom vytvoriť pre nich uniformné prostredie s obmedzeným počtom štandardných nastavení. Práve táto uniformnosť vytvára najväčšie obmedzenia. Keďže každá porucha má dosah na obrovské množstvo užívateľov, je logicky ich cieľom používať čo najviac štandardizované nastavenia, aby nečakaným poruchám predchádzali. V takom prípade získa ich zákazník stabilné prostredie s obmedzeniami vo výkone, softvérovej výbave a vo väčšine prípadov bez možnosti zásadných individuálnych nastavení. Tri príklady za všetky:
 

  1. Zákazníkovu stránku navštevuje zvýšený počet užívateľov v predvianočnom období, procesorový čas a pamäť je však pre jeho stránku obmedzená, preto sa stránka spomaľuje (ak počet užívateľov prekročí limit, noví čakajú na skončenie procesov a server ich „nepustí“, kým niektorý starší neskončí). Vo svete ľudí to možno nie je až také podstatné, malý diskomfort, avšak ak práve v tom čase stránku „prechádza“ aj Google robot, stránka stráca „kredit“ a to sa pretaví do horších pozícií vo vyhľadávači.
     
  2. Nasadenie neštandardných doplnkov ku hlavným serverovým aplikáciám. Pri zdieľaných hostingoch je takmer nemožné dosiahnuť nasadenie niektorých modulov, ktoré by boli pre programátora a web nesmierne užitočné, pretože buď príliš zvyšujú riziko chyby, alebo pre také množstvo užívateľov by ich server nezvládal. Prípadne nastavenia pre takéto moduly sa nedajú spraviť univerzálne.
     
  3. Využívanie najnovších verzií serverového softvéru. Adaptácia novších verzií pre takéto široké publikum a ich testovanie si jednoducho vyžaduje viac času, preto to logicky trvá dlhšie.

Pri vlastnom serveri, kde bežia jednotky, alebo maximálne desiatky zákazníckych webov, často postavené na veľmi podobných základoch a spravovaných rovnakou skupinou programátorov, tieto problémy odpadajú. Testovanie zmien systému je rýchlejšie a prípadná chyba rýchlo odstránená.
 

Čo mi dá hostovannie webu na serveri DevelArt navyše ?

 

  •  Vlastný server, určený len pre našich klientov. Zatiaľ čo na zdieľaných komerčných hostingoch sa o takýto „stroj“ delia stovky rôznych zákazníkov a IT prostriedky sú pre každého striktne obmedzené, u nás má každý zákazník komfort ďaleko vyšších dostupných prostriedkov a kapacity. Prejavuje sa to hlavne rýchlejším behom stránok, čo ocenia ako vaši zákazníci, tak aj Google pri známkovaní vašich webov.
     
  • Netypické rozšírenia webového servera. Plná kontrola na vlastným serverom nám umožňuje nasadiť najmodernejšie softvérové technológie, ktoré na komerčných zdieľaných hostingoch rozhodne nie sú bežné (napríklad mod_pagespeed, protokol HTTP 2.0, ale aj komplexnejší vyhľadávací systém vo Wiki stránkach). Zároveň nám umožňuje prispôsobovať softvérové nastavenia aktuálnym požiadavkám klientov. Bonus je rovnaký, ako vyššie: rýchlejšie webové stránky a zlepšenie Google pozícií takpovediac „zadarmo“. Navyše časť práce programátorov sa dá týmito doplnkami automatizovať, preto platíte menej za vývoj a údržbu webu.
     
  • Systém správy verzií. Zatiaľ čo veľká väčšina vývojárov robí buď úpravy priamo na produkčnom webe (počas toho je často nefunkčný), alebo ich hromadne nahráva – s podobným problémom, u nás vieme dať zákazníkovi web skontrolovať ešte predtým, ako ho zverejníme. (pozn. editora: dvakrát „zákazníkovi“, má to špeci dôvod, alebo môžeme použiť „ako ho zverejníme“?) A následne ho vieme jedným príkazom zverejniť. Okrem profesionálnejšieho pocitu návštevníkov webu to výrazne šetrí vaše peniaze za programovanie – je to ďaleko rýchlejšie.
     
  • Podpora servera ide do hĺbky, keďže máme prístup k záznamom a informáciám, ku ktorým sa programátor na zdieľanom hostingu väčšinou z bezpečnostných (alebo kapacitných) dôvodov nedostane. Na základe toho vieme problémy odstrániť často rýchlejšie a natrvalo.
     
  • Možnosť využívať experimentálnejšie softvérové riešenia, umožňujúce zákazníkovi splniť aj menej typické požiadavky prepojenia webu na iné systémy v jeho firme. V podstate všetko, čo neohrozí bezpečnosť a beh servera, je povolené.


Záverom


Týmto blogom sme určite neplánovali akýmkoľvek spôsobom dehonestovať masové zdieľané hostingy. Ľudia v ich tímoch často odvádzajú profesionálnu a obdivuhodnú prácu a drvivej väčšine ich zákazníkov to vyhovuje tak, ako to je. Chceli sme iba naznačiť, že niekedy sa neoplatí investovať do Bentley a jazdiť s ním na základných pneumatikách po cestách s obmedzenou rýchlosťou.




facebook twitter gplus pinterest
tien




Copyright © 2024 Develart.de | Ochrana osobných údajov | Bližšie informácie